Acasă Goodgame Big Farm - Ştiri Concursuri Forum

Concurs - Căutăm și învățam #1

Artemis (FormerMod)Artemis (FormerMod) Postări: 282
editat 31.03.2019 în Concursuri ForumDragi fermieri! :)

Un nou concurs începe! Cu ocazia acestui concurs, vreau să vă mai anunț că de acum înainte avem de gând să organizăm mai multe concursuri și activități de forum cu recompense atrăgătoare. 
  
Ce trebuie făcut în acest concurs? 
  
Nu vă cer nimic dificil, implică doar copy & paste, puțin citit, selectare de informație și căutatul pe internet! :)  
  
Ce aveți de făcut? Citiți cu atenție!  
  
Alegeți un animal și căutați pe internet informații despre acel animal (orice animal de pe pământ), selectați niște informații despre el (curiozități de exemplu, sau chiar informații generale) și le postați pe forum ca comentariu la această discuție. Nu uitați să atașați o imagine cu animalul respectiv în comentariul vostru și NU atașați linkuri!  
  
Nu trebuie să scrieți mult, undeva la maxim 500 de cuvinte, să nici nu exagerăm ( dar nu le scrieți voi, doar le copiați de pe net, floare la ureche :) ) Vă rog nu depășiti cu mult această limită, nu vă complicați să scrieți extrem de mult.  

Incă un lucru: nu sunt permise comentarii identice sau două sau mai multe comentarii pe același subiect (de exemplu, dacă cineva scrie despre vaci, nu va mai scrie nimeni altcineva despre vaci, decât dacă sunt lucruri total diferite, atunci da, este permis). 

  
Recomensa: În primul rând, invătam sau ne amintim niște lucruri noi și ne imbogătim cultura noastră generală-acesta este premiul cu care ne alegem toți, inclusiv noi, moderatorii! :)  
    
Pe langă asta, am să aleg la întâmplare dintre toți cei care participă 10 jucători care vor fi premiați cu câte 3.000 galbeni + 100 hrană din alge + 1500 cărți de vizită ( obiect de colecție)! :)   
     
       

                    

                                                                

Puteți participa până luni (inclusiv), câstigatorii sunt anunțați marți.             
Mult succes! :) 
Post edited by Artemis (FormerMod) on

Comentarii

 • Maci4 (RO1)Maci4 (RO1) RO1 Postări: 133
  editat 24.02.2019

  Ursul Panda

  (Ailuropoda melanoleuca)
  Informatii rapide
  • Durata de viata: intre 20 si 35 ani
  • Unde traieste (mediu de viata): Muntii din China centrala, la mari atitudini, in paduri de bambus
  • Dieta: Carnivor
  • Clasa: Mamifer
  • Nume stiintific: Ailuropoda melanoleuca
  • Ce mananca (mancarea principala): Bambus, fructe, rozatoare
  • Pradatori (cei care vaneaza/mananca acest animal): Oamenii, leoparzii

  Origine

  Ursii panda fac parte din familia Ursidae. Acestia nu s-­au numarat insa printre ursi inca de la inceputuri, o buna perioada de timp fiind considerati de catre anumiti cercetatori ca fiind un fel de ratoni de dimensiuni mai mari; testele au dovedit insa adevarul.

  Hrana

  Aceste animale sunt, categoric, erbovire, hranindu-­se doar cu frunze si lastari de bambus.

  Dantura lor pare facuta special pentru acest gen de hrana, fiindu­le foarte usor sa marunteasca frunzele aducandu-­le la consistenta unei paste.

  Aspect / Caracteristici

  La capitolul dimensiuni nu exista o mare diferenta procentuala intre masculi si femele, vorbind undeva de 10­-20%.

  Masculii ating, la maturitate, o greutate de aproximativ 150 kg, cu 25 kg mai mult decat femelele.

  Lungimea lor este de 1.5 metri iar inaltimea rar depaseste 75 cm. Coada depaseste insa mai toate speciile de ursi, avand pana in 6 cm.

  Comportament

  Una dintre diferentele intre celelalte specii de ursi si cei panda este faptul ca panda nu hiberneaza niciodata.

  Un alt fapt interesant este pozitia pe care ursii panda o adopta in momentele in care se hranesc, acestia stand in sezut.

  Reproducere

  Perioada de imperechere se incadreaza in lunile de primavara ale fiecarui an.

  Sarcina dureaza aproximativ 5 luni, femela panda dand nastere intotdeauna unor gemeni.

  In cele mai multe cazuri, unul din cei 2 pui moare, femela neputand sa se ingrijeasca de amandoi.

  Specii / Subspecii

  Ursii panda sunt animale pe cale de disparitie, in prezent existand aproximativ 1600 de exemplare in salbaticie.

  Viitorul nu pozitioneaza intr­-o lumina prea buna aceasta specie desi se fac eforturi pentru perpetuarea ei.

  Se aproximeaza ca peste 70 de ani, jumatate din locurile in care acestia pot trai vor disparea, cauza fiind incalzirea globala.

  LEGENDA URSULUI PANDA :

  - O legenda populara chineza spune ca ursii panda au fost candva  albi din cap pana-n picioare, dar intr-o zi au mers la inmormantarea unei fetite, aducand cenusa in semn de doliu. Plangeau si isi stergeau ochii din care curgeau rauri de lacrimi, se tineau strans in brate unii pe ceilalti, iar ca sa nu mai auda cata durere era in jurul lor si-au astupat urechile cu labutele. Iar povestea spune mai departe ca, de atunci, petele de cenusa nu s-au mai sters de pe blana lor si asa au ramas pentru totdeauna.


  Post edited by Maci4 (RO1) on
 • G74 (RO1)G74 (RO1) RO1 Postări: 274
  editat 24.02.2019

  Javra- cel mai rău duşman al omului

  Imagini pentru maidanezImagini pentru maidanezImagine similar 

  Fac încă parte din viaţa noastră. Uneori doar auzim cum ne înjură pe limba lor (‘’latră’’), alteori trebuie să fugim de ele pentru a ne salva integritatea şi viaţa..., din ce în ce mai des am înţeles că trebuie să ripostăm şi să ne apărăm de ele, fiecare după posibilităţi. Şi totuşi, poate că mulţi nu ştim o mulţime de lucruri despre javre, mai ales despre cele de tipul ‘’maidanez’’. Cum ar fi faptul că între animale, javrele sunt pe locul III în lume după numărul de oameni ucişi direct, cu 25 000 de decese/an, că întreținerea unei javre în România (medicamentele, mâncarea, curentul și salariile angajaților de la adăposturi) costă 375 de lei pe lună (comparativ cu o pensie de 640 lei/lună, un salariu de 1100 lei/lună sau o alocaţie de copii de 80 lei/lună), sau că în lume au loc cca 55 000 de decese anual din pricina rabiei, mai ales în Africa și Asia, javrele reprezentând  sursa virusului în 99% din decese, iar 40% din cei mușcați fiind copiii sub 15 ani. În România, costul pentru tratament este momentan de circa 416 lei de persoană pentru cinci zile cu antitetanos și antirabice.

  1.În publicistica română, printre primele referinţe la javre se numără cea din Curierul de Iași, în 26 noiembrie 1876, în care Eminescu comenta moartea lui D. N. Pascu, subprefect în ținutul Dorohoiului, cauzată de mușcătura unei javre turbate. O circulară  transmisă către Comitetul Provizoriu al comunei Rădăuți  în acele timpuri menționa că pieile javrelor maidaneze vor fi destinate confecționării pieilor pentru încălțăminte și a căptușelilor pentru încălțăminte.

  2.În lume există aproximativ 500 de milioane de javre, trei sferturi dintre ele fiind fără stăpân.

  3.La nivel mondial 80% din decesele cauzate de turbare au loc în India, fiind raportate 30 000 de cazuri anual. Cifrele sunt probabil de 3-4 ori mai mari căci majoritatea cazurilor rămân neraportate. Turbarea provoacă moartea după o suferință cumplită ce durează între 2-7 zile.

  4. În august 2009, Jelena Trivan, purtătorul de cuvânt al Par­ti­dului De­mo­cratic al președintelui Serbiei, Boris Tadici, a fost atacată și muș­cată de o haită de javre fără stăpân chiar în fața clădirii Parlamentului, din centrul Bel­gradului.

  5. Orașele din România cu cele mai multe javre maidaneze în septembrie 2013 erau București (65 000), Constanța (20 000), Galați (20 000), Craiova (9 000), Pitești (8 000), iar cu cei mai puțini maidanezi Târgu Mureș (0), Vaslui (30), Zalău (50), Alba Iulia (60), Drobeta Turnu Severin (150), Oradea (250).

  6. În cursul campaniilor electorale ale anului 2008, comentatorii scenei politice au considerat fenomenul javrelor maidaneze (denumite și câini comunitari) ca fiind al treilea în ierarhia problemelor cu care se confruntă majoritatea covârșitoare a orașelor României.

  7. Aproape jumătate dintre javre sunt bolnave de leptospiroză, o boală extrem de gravă care se transmite la om, iar cei mai predispuși să o facă sunt copiii. Boala se ia prin contactul cu urina animalului bolnav. Copii se joacă cu mânuțele în nisipul pe care au urinat câinii infectați și se îmbolnăvesc. Leptospiroza este o boală infecțioasă care trece în organism prin piele. Este o boală transmisibilă, existând un risc potențial de îmbolnăvire, și netratată poate provoca sângerări sau insuficiență renală.

  8. În martie 2010, șase metiși de javră pitbull care păzeau un iaz de pe raza satului Rotunda, județul Suceava, au atacat și sfâșiat o tânără care trecea prin zonă. Pe 2 ianuarie, aceiași câini au atacat și omorât un bărbat în vârstă de 71 de ani. Tot aceiași câini au sfâșiat o avocată în septembrie 2009, ea având nevoie de peste 50 de zile de îngrijiri medicale. În 2011 România a fost condamnată la CEDO în urma procesului intentat de o femeie mușcată de maidanezi.

  9. În 29 ianuarie 2006 omul de afaceri japonez Hajime Hori, în vârstă de 68 de ani, președintele reprezentanței Koyo în România, a fost mușcat de o javră maidaneză în Piața Victoriei din București, chiar lângă sediul Guvernului. Javra i-a secționat o arteră de la picior, omul a pierdut mult sânge și a decedat ca urmare a stopului cardiac, conform certificatului medico-legal.

  10. În martie 2012, un băiețel pe nume Samuel T., în vârstă de aproape șase ani, a fost omorât de o javră fără stăpân în comuna Dărmănești, județul Suceava. Micuțul se îndrepta către locul unde muncea tatăl său să îi ducă de mâncare.

  11. O femeie de 66 de ani din județul Argeș a fost ucisă de o javră maidaneză care a mușcat-o de picior în august 2015.  Javra a ieșit de sub un camion aflat pe marginea drumului și a mușcat-o pe femeie secționându-i artera femurală. Femeia a căzut jos din pricina pierderii masive de sânge și a murit. Trupul ei a fost găsit de un localnic.

  12. Oamenii se miră de numărul mare al javrelor din orașe, dar paznicii de vânătoare sau vânătorii cu state vechi în domeniu aduc dovezi imbatabile referitoare la pagubele și distrugerile făcute de javrele hoinare asupra efectivelor de dropii, fazani, potârnichi, prepelițe și alte specii de păsări care clocesc pe sol. Cel puțin doi zimbri au fost uciși de niște javre sălbăticite în rezervația de la Armeniș, munții Țarcu, potrivit directorului WWF România, Csibi Magor. În zona respectivă există o haită de 15 javre sălbăticite.

  13. ASPA a anunțat că 19 ONG-uri și 39 de persoane nu mai au dreptul să adopte javre din adăposturile municipale, întrucât au dat declarații false sau au abandonat animalele, contrar angajamentelor luate şi intereselor animalelor. Printre ele, cuţu-cuţu şi  vier pfoten, colaboratoare ale javrofilei brigitte bardot.

  14. Situația din orașul Buzău este una deosebită deoarece aici trăiesc un număr foarte mare de orbi și surdo-muți datorită Centrului de pregătire pentru o viață independentă din acest oraș, cel mai mare centru de acest fel din România. Într-un interviu din 29 ianuarie 2011 acordat ziarului ‘Adevărul’ reprezentanții asociațiilor persoanelor cu handicap mediu și sever au raportat zeci de cazuri de persoane cu deficit de auz și de vedere care au ajuns lunar la spital după ce au fost atacați și mușcați de javrele fără stăpân. Astfel, oamenii care suferă de deficit de auz se plâng că această categorie de persoane este foarte vulnerabilă întrucât nu aud animalele agresive și nu se pot apăra. Cei mai afectați sunt copiii și bătrânii ce fac zilnic naveta către Centrul de pregătire pentru o viață independentă situat pe strada Horticolei. Ionică Tarău, președintele Asociației 1 iunie din Buzău, ONG care oferă asistență persoanelor cu handicap de auz a declarat: “Am ajuns să punem paznici pentru copiii și bătrânii care vin la noi la sediu ca să nu fie sfâșiați de javre. Zilele trecute paznicul centrului a fost nevoit să apere cu trupul său o fetiță care a fost atacată de javre. Sunt multe cazuri când părinții cu copiii care vin din anumite cartiere în loc sa ajungă la asociație se duc la tratament antirabic.’’ ‘’ Vorbim de javre foarte mari... nu discutăm de potăi din astea mici și rele, vorbim de niște javre supradotate care sfâșie", a mai spus şi dr. Gina Ilie, Şef Serviciu Medicină Legală.

  15. Carnea de javră are mai multe vitamine decât cea de pui, vită, porc sau raţă şi este consumată mai ales în Asia, dar nu numai, pentru că are  beneficii extraordinare pentru stomac şi intestine. ’’Înainte de fi pus să sfârâie în tigaie, ‘cel mai bun prieten al omului’ trebuie omorât în bătaie pentru că numai astfel consumatorul va avea în farfurie o carne fragedă’’, susţin cunoscătorii. De asemenea se spune că friptura din carne de javră - dangogi - este “cel mai bun medicament”. O vorbă din bătrâni spune ”o singură felie de dangogi pe zi ţine doctorul departe de casă”. În Indonezia, țară majoritar musulmană, carnea de javră este consumată doar de grupul etnic minhasa care este creștin. Carnea de javră este dedicată sărbătorilor precum nunțile sau bucatelor de Crăciun. În colonia franceză Tahiti dispare anual jumătate din populația colţată datorită uzului cărnii acestui animal în alimentația umană cu ocazia zilei de 14 iulie, ziua națională a Franței. Şi în România are loc sporadic acest fenomen, mai ales primăvara, în preajma sărbătorilor pascale.

  16.Laika a fost aleasă să ocupe nava sovietică Sputnik 2 care a fost lansată în spațiu pe data de 3 noiembrie 1957 de la Cosmodromul Baikonur. Sputnik 2 nu a fost proiectată pentru întoarcere, astfel că destinul Laikăi a fost decesul. Laika a fost găsită și aleasă dintre javrele care vagabondau pe străzile Moscovei. Oamenii de știință sovietici au decis astfel presupunând că animalele provenite din astfel de condiții sunt adaptate și pot îndura mai bine condițiile de frig extrem și foamete.


 • roxhanik89 (RO1)roxhanik89 (RO1) RO1 Postări: 84
  editat 25.02.2019

  Husky Siberian
   
  1.  este un câine de talie medie, cu blana deasă şi dublă. Originar din Siberia, acest câine este agil, alert, inteligent şi prietenos.
  2.  se distinge printr-un corp bine îmblănit, urechi drepte, vigilente şi o coadă stufoasă, ca de vulpe. Pot căra încărcături uşoare, la o viteză moderată pe distanţe lungi
  3. Dimensiunea şi greutatea
  Înălţimea măsurată la greabăn
  Masculi: 55 cm - 60 cm;
  Femele: 50 cm - 55 cm.
  4. Greutatea
  Masculi: 20 kg - 27 kg;
  Femele: 16 kg - 23 kg.
  5. este cel mai mic dintre câinii nordici, însă la greutate egală, este cel mai puternic câine de sanie dintre ei. Originile rasei sunt cam întunecate şi se confundă cu acelea ale popoarelor arctice din nord-estul Siberiei.
  6. După dr. Weyer Jr., originea lor ar fi următoarea: cu mult timp în urmă, unele triburi de eschimoşi au migrat din Siberia în Alaska, şi de aici în Groenlanda, ducând cu ei strămoşii câinelui Malamut şi câinelui Esquimos. În urma lor, a emigrat din Asia Centrală şi poporul Chukchi, stabilindu-se în bazinul Kolyma şi la poalele muntelui Cherschi. Ei deţineau un câine, strămoş al câinelui Husky Siberian. Între aceste două popoare s-au stabilit relaţii comerciale, s-au efectuat numeroase călătorii cu săniile, ocazii cu care schimbau şi echipajele de câini. Husky Siberian şi-a menţinut integritatea rasei în decursul timpului, mai mult ca ceilalţi câini nordici, datorită unei selecţionări deosebite, prin castrarea exemplarelor mai puţin reuşite şi folosirea pentru reproducere numai a exemplarelor 
  7. Husky Siberian este un câine nobil şi prietenos, însă în acelaşi timp îndrăzneţ şi alert. Nu are sub nici o formă calităţile unui câine de pază şi apărare, nu este suspicios faţă de străini şi nici agresiv cu alţi câini.
  8.este gânditor şi independent, cerinţă vitală pentru un câine de sanie, care trebuie să acţioneze corect pentru a nu pune în pericol viaţa sa şi a musherului.
  9. Husky-ul Siberian este utilizat ca şi câine de sanie şi participă la concursuri de diferite categorii. Este considerat ca fiind cel mai rapid dintre câinii nordici
  10. Temperament:  Au apărut ca și câini de muncă, care trăgeau sănii, ceea ce înseamnă că au energie și anduranță cu mult peste majoritatea celorlalte rase de câini. A adopta un Husky înseamă să adopți un stil de viață activ.

  Si eu am un catel, mama lui este Husky, iar tatal lui Ciobanesc german. 
  Este un catel tare inteligent, si desi are doar 10 luni, este destul de maricel. Ii place sa-l iubesti, sa fie mereu prin preajmanoastra. Il iubim tare mult. 
  roxhanik89 @ ro 1   ;)
 • nemony (RO1)nemony (RO1) RO1 Postări: 3

  Iepurele de Angora


  Iepuri de Angora

  Initial originar din Turcia, in prezent se cunosc patru rase – Angora englezesc, cel mai mic dintre acestea (cu o greutate medie de 2,5 kg), cu blana alba, neagra, castanie sau cafeniu deschis; Angora frantuzesc, cu o greutate cuprinsa intre 3,5 si 5 kg si cu blana de aceleasi culori. Lor li se adauga iepurii de Angora uriasi, care au o greutate de 4,5-5,5 kg si cei din rasa Angora satinat care au firul de par mai subtire decat al celorlalti, dar in aceleasi culori.

    

   

   • Angora englezesc - cel mai mic dintre iepurii de Angora cu o greutate de 2-3 kg. Acest iepure are o blana foarte bogata care necesita o ingrijire atenta din partea crescatorului.
   • Angora frantuzesc - este mai mare decat iepurele de Angora englezesc, cantareste intre 3,5 si 5 kg. Este foarte activ si prietenos, ideal ca animal de casa.
   • Angora urias - cantareste in general intre 5 kg si 8 kg, sau chiar mai mult, de culoare alba.
   • Angora satinat - firul de par este mai subtire, mai stralucitor si cu o culoare mai intensa decat la ceilalti iepuri de Angora. Cantareste in general 3-5 kg.


  Culoare: Alb, gri, cenusiu, negru, albastru, cafeniu si chiar si alte nuante.
  Fertilitate: Medie, cu 6 – 7 pui la o gestatie.
  Productie: Lana (fir lung de pana la 10 cm, uneori chiar pana la 20 cm.)


  Desi frumusetea se datoreaza in mare parte blanii bogate, aceasta le poate fi si un dusman iepurilor de Angora. Daca nu sunt ingrijiti cum trebuie, pot face blocaje respiratorii sau intestinale din cauza parului inhalat sau ingurgitat. Ei trebuie pieptanati zilnic (cu o perie sau cu o manusa speciala), pentru a elimina firele care stau sa cada si pe care le-ar putea inghiti. Periajul este foarte important, pentru ca se evita astfel si eventualele dermatoze sau aparitia unor paraziti, cum ar fi capusele.

  Cunoscut pentru blana lui frumoasa, cu fir lung, iepurele de Angora este si un excelent companion, motiv pentru care sunt preferatii tuturor cand vine vorba de a avea un iepure de companie. Este recomandat familiilor cu copii. Ce atrage cel mai mult la acest iepure este blana lui matasoasa, care acopera intreg corpul (in functie de subspecie unele zone raman cu par scurt). Tuns acest iepure apare ca unul de talie mica sau medie, robust, bine construit.


  Alimentatie

  Iepurii de Angora mananca fructe (mere, pere) si legume (varza, morcovi, sfecla) proaspete, verdeturi si diverse cereale (porumb). Nu trebuie sa le lipseasca apa care trebuie sa fie mereu proaspata. Daca il lasati liber prin casa, trebuie sa protejati toate cablurile electrice sau sa le ascundeti, pentru ca le place foarte mult sa roada orice lucru. Nu trebuie sa fiti surprinsi daca veti gasi cateva piese de mobilier rontaite.

  Un iepure de Angora traieste, in medie, 5-6 ani.

 • Maci4 (RO1)Maci4 (RO1) RO1 Postări: 133
  editat 27.02.2019
  Ma bucur si multumesc si anticipat pentru premiu. Sincer :-nu am sperat ca voi castiga.
 • Premiile au fost acordate!

Aceasta discutie a fost inchisa comentariilor!