Strona główna Polish Problemy techniczne i błędy

Beta Big Farm w HTML5 – opinie i zgłoszenia błędów

1816

Komentarz

  • mse (PL1)mse (PL1) PL1 Posty: 144
    edytowano 01.02.2019
    jola red (PL1) powiedział(a):
    witam. Od dzis nie moge korzystac ze szklarni. Jak w nia klikam otwiera sie w miejscu do ktorego nie mam dostepu. Szklarnia gdzie indziej, a otwarte okno w niedostepnym miejscu
    na jakim sprzęcie grasz (np. tablet) i jaka przeglądarka? Sprawdź zgodność przeglądarki z HTLM5. Gra jest w porządku - większość kłopotów spowodowanych jest przez przeglądarkę i sprzęt oraz ewentualnie system operacyjny. I tyle. Gram na laptopie HP Pavilion i systemie operacyjnym Linux Mint 18.3 Xfce, przeglądarka Chromium najnowsza. Nie ma żadnych problemów.

    tu adres strony http://html5test.com/
    można sprawdzić przeglądarkę czy jest zgodna z HTLM5


    Post edited by mse (PL1) on
  • _Dafne_ (PL1)_Dafne_ (PL1) PL1 Posty: 56
    No to nam polepszyli gre gralam wczesniej na Fleshu bo tylko tam dobrze mi sie gralo i gra miala swoja plynnosc.teraz ,to jakas porazka.na przegladarce tak wszystko idzie ze szkoda gadac,Czy programisci nie moga juz nic wymyslic co by nam naprawde polepszyc?Mozecie mi powiedzic jak mam robic w tej chwili misje?bo teraz zanim posieje raz to niewiem czy sie wyrobie przez 30 minut ,na fleshu mi gra smigala a na html to odechciewa sie grac
  • bolek07 (PL1)bolek07 (PL1) PL1 Posty: 4
    edytowano 25.01.2019
    dlaczego nie działa adobe flash player w wersji  26 i 32
    Post edited by bolek07 (PL1) on
  • bozenasz5 (PL1)bozenasz5 (PL1) PL1 Posty: 31
    na tym HTLM5 nie można wcale grać zróbcie coś z tym bo zaczną gracze odchodzić od tej gry 
    [SIGPIC][/SIGPIC]bozenasz5 @ pl 1
  • Malwa621 (PL1)Malwa621 (PL1) PL1 Posty: 79
    edytowano 25.01.2019
    Technologia flash została wyłączona niestety :( Trzeba grać na przeglądarce w html5 :(
    Ja mam natomiast taki problem, że źle mi wyświetla grafikę sadów jabłoniowych, o dziwo sojusznicze są ok. Kiedy mam zebrane, wyświetla mi na nich jabłka i odwrotnie. Przeglądarka Opera, Wersja:58.0.3135.47. Wiśniowe w sumie też są źle i brzoskwinie...

  • mse (PL1)mse (PL1) PL1 Posty: 144
    edytowano 25.01.2019
    Opera jest do "bani" jesli chodzi o Bigfarm. Sprawdź na stronie "test HTLM5". Opera nie chodzi dobrze ani na Windowsie ani na Linuksie (np. Mint 18.3).
    Zmien na Chromium. Chromium ma 528/555. Nie znalazlem zadnych bledów. Gra chodzi powolniej  niż na Operze, ale za to bez wykrzaczeń.

    tu adres strony http://html5test.com/
    można sprawdzić przegladarkę czy jest zgodna z HTLM5
  • Malwa621 (PL1)Malwa621 (PL1) PL1 Posty: 79
    edytowano 25.01.2019
    W Operze mam 504/555. Zainstalowałam Chromium i niestety ten sam błąd, na dodatek gra tak strasznie "muliła", że jednak wracam do Opery, na niej przynajmniej jakoś to wszystko działa, nie jest takie wolne. Mimo wszystko dziękuję za chęć pomocy :) Zastanawiam się jeszcze nad Firefoxem
  • jola red (PL1)jola red (PL1) PL1 Posty: 119
    Gram na laptopie w html, ale juz dzis szklarnia prawidlowo wyswietla sie. Dzieki za porady, pozdrawiam
  • Wróciłam do gry po niecałym miesiącu przerwy, miałam serdecznie dość bałaganu i działań GGS więc musiałam odetchnąć. Po SPAMIE na skrzynce mailowej i oferowanego złota za powrót (całe 375 sztuk - szaleństwo) postanowiłam wrócić.
    Och jakie było moje zdziwienie.
    • Moderatora nie ma, forum to jeden wielki list otwarty, którym GGS może sobie każdy wie co zrobić jeżeli nikt tego nie przekazuje dalej. Przynajmniej można szaleć i pisać co się chce :D
    • Flash pomachał mi z oddali mówiąc "papa". Dla mnie w sumie bez różnicy na czym gram, ale wiele graczy ze słabszym sprzętem po prostu przestanie grać, bo BF jest strasznie ciężkie. Po co optymalizować grę jak można sobie wygodniej pracować na innej platformie? 
    • Błędy, błędy, błędy. W sumie bez nich BF byłoby nudne, ale traktowanie graczy w ten sposób to już nawet nie jest kpina. 
    • Informowanie nas, szczególnie jak nie mamy moderatora... Dzieci we mgle są bardziej zorientowane.
    W skrócie, mam dziwne wrażenie, że GGS zaczęło sobie już kopać dwumetrowy dół. 

  • mse (PL1)mse (PL1) PL1 Posty: 144
    edytowano 26.01.2019
    Bożeno, to nie problem HTLM5 ani "powalonej' gry, a tylko sprawa zgodnosci sprzetu i oprogramowania. Na dobrej przegladarce, dobrym systemie operacyjnym i sprawnym komputerze gra prezentuje sie znacznie lepiej niź we flashu i jest "wygodniejsza" w obsłudze, np. skalowanie obrazu (powiekszanie/zmniejszanie).

    Zresztą taka rada dla posiadaczy starych komputerów, gdy gra chodzi powoli: powiększyc obraz. Mozna to zrobic na dwa sposoby: przez menu gry i przez system, uzywając np. skrótu klawiszowego Ctrl oraz +. Uzywam dwóch sposobów jednoczesnie bo daja to najlepszy wynik.

    Dodatkowo by przyśpieszyć zabawę, należy wyłaczyć antywirusa na czas wejscia do gry. Wyłaczyc komunikatory (Skype, GG i inne). Wyłączyć każdy program który nie używamy. Sprawdzić przewody wentylacyjne (zwlaszcza w laptopie). Czesto procesor ma za gorąco, bo nie ma dobrej wymiany powietrza. 

    Szkoda ze zapowiadano przejscie na HTLM5 dopiero w 2020, a zrobiono to teraz.  Przynajmniej ja tak zrozumialem. 
    Poza tym "zgrzytem" z nagłą niezapowiedzianą zmianą granie w HTLM ma tylko same plusy.

    Powodzenia! ;)
  • Paralusek (PL1)Paralusek (PL1) PL1 Posty: 676
    mse (PL1) powiedział(a):
    Bożeno, to nie problem HTLM5 ani "powalonej' gry, a tylko sprawa zgodnosci sprzetu i oprogramowania. Na dobrej przegladarce, dobrym systemie operacyjnym i sprawnym komputerze gra prezentuje sie znacznie lepiej niź we flashu i jest "wygodniejsza" w obsłudze, np. skalowanie obrazu (powiekszanie/zmniejszanie).

    Zresztą taka rada dla posiadaczy starych komputerów, gdy gra chodzi powoli: powiększyc obraz. Mozna to zrobic na dwa sposoby: przez menu gry i przez system, uzywając np. skrótu klawiszowego Ctrl oraz +. Uzywam dwóch sposobów jednoczesnie bo daja to najlepszy wynik.

    Dodatkowo by przyśpieszyć zabawę, należy wyłaczyć antywirusa na czas wejscia do gry. Wyłaczyc komunikatory (Skype, GG i inne). Wyłączyć każdy program który nie używamy. Sprawdzić przewody wentylacyjne (zwlaszcza w laptopie). Czesto procesor ma za gorąco, bo nie ma dobrej wymiany powietrza. 

    Szkoda ze zapowiadano przejscie na HTLM5 dopiero w 2020, a zrobiono to teraz.  Przynajmniej ja tak zrozumialem. 
    Poza tym "zgrzytem" z nagłą niezapowiedzianą zmianą granie w HTLM ma tylko same plusy.

    Powodzenia! ;)
    i tu tez potwierdzę co napisał mse, trzeba dbac o komputer,  ładować  w niego kasę(złotowki) a nie w obrazki złota w  grze, aktualizowac system  i przegladarki, 
  • Do optymalizacji gry dodam jeszcze, że warto czyścić nasz komputer (dość często, ja to robię kilka razy w tygodniu) ze śmieci jak np. plików tymczasowych. Jest do tego masa programów, a osobiście korzystam i polecam z CCleanera. Po takim czyszczeniu od razu widać różnicę w płynności nie tylko gry, ale całego systemu.
    Są jeszcze programy, które umożliwiają nam przełączenie systemu na "tryb grania", czyli wyłączają wszystkie niepotrzebne procesy, żeby nie zjadały nam ramu, jednak nie wiem czy to działa również w grach przeglądarkowych.

  • ja sie nie bardzo zgadzam z Waszymi opiniami, sprzet mam dobry, dbam o czyszczenie ale prawda jest jasna, ten html jest o wiele gorszy od flash[playera i to jedynie uszczesliwianie graczy na sile.
    zreszta jest testowany od miesiecy a blad na bledzie, raczej wypadaloby cos doszlifowac zanim sie wprowadzi...
  • XxasieczekxX (PL1)XxasieczekxX (PL1) PL1 Posty: 2,305
    Nie jestem zadowolona że już nie mam możliwości wyboru wersji, siedziałam zazwyczaj na flash, bo html5 zazwyczaj jakiś błąd był. A teraz ta grafika ma wiele do życzenia, jakbym miała problem ze wzrokiem, słaba jakość. Raczej stawiałabym na tym aby dwie wersje były na stałe i wybór dla każdego Gracza jak kto woli. Zdecydowanie chce wersji flash!!!
                      

    AKTUALNIE POSIADAMY 4 WOLNE MIEJSCA w sojuszu Zbiorowość, czekamy!
    https://community.goodgamestudios.com/bigfarm/pl/discussion/69507/rekrutacja-w-sojuszu-zbiorowo%C5%9Bc-wolne-miejsca#latest - więcej informacji.
  • mse (PL1)mse (PL1) PL1 Posty: 144
    slavo75 (PL1) powiedział(a):
    [...} zreszta jest testowany od miesiecy a blad na bledzie [...]raczej wypadaloby cos doszlifowac zanim sie wprowadzi...
    Jaki OS, jaki browser, ile RAM i jaki procek?
  • mse (PL1)mse (PL1) PL1 Posty: 144
    Guendoline (PL1) powiedział(a):
    Do optymalizacji gry dodam jeszcze, że warto czyścić nasz komputer [...] ze [...] np. plików tymczasowych. [...] Po takim czyszczeniu od razu widać różnicę w płynności nie tylko gry, ale całego systemu.
    Są jeszcze programy, które umożliwiają nam przełączenie systemu na "tryb grania", czyli wyłączają wszystkie niepotrzebne procesy, żeby nie zjadały nam ramu, jednak nie wiem czy to działa również w grach przeglądarkowych.

    Dokładnie tak.
    Jest mnóstwo sposobów na polepszenie wydajności. dodam jeszcze sprawdzanie systemu na błędy w rejestrze oraz systematyczną defragmentację dysku (w systemie Windows).

  • mse (PL1)mse (PL1) PL1 Posty: 144
    jola red (PL1) powiedział(a):
    Gram na laptopie w html, ale juz dzis szklarnia prawidlowo wyswietla sie. Dzieki za porady, pozdrawiam
    Malwa621 (PL1) powiedział(a):
    W Operze mam 504/555. Zainstalowałam Chromium i niestety ten sam błąd, na dodatek gra tak strasznie "muliła", że jednak wracam do Opery, na niej przynajmniej jakoś to wszystko działa, nie jest takie wolne. Mimo wszystko dziękuję za chęć pomocy :) Zastanawiam się jeszcze nad Firefoxem
    Proszę bardzo :)
  • bozenasz5 (PL1)bozenasz5 (PL1) PL1 Posty: 31
    komputr mam nowy więc to nie jest wina komputera 
    [SIGPIC][/SIGPIC]bozenasz5 @ pl 1
  • mse (PL1)mse (PL1) PL1 Posty: 144
    edytowano 26.01.2019
    bozenasz5 (PL1) powiedział(a):
    komputr mam nowy więc to nie jest wina komputera  

    To jest laptop?
    ja przedmuchiwalem kanaly wentylacyjne co 2 tygodnie. Odkąd kupilem oczyszczacz powietrza (najtanszy na rynku) zniknąl problem kurzu i czyszcze raz w roku. (Polecam taki oczyszczacz, nie tylko ze względu na komputer, ale dla zdrowia i wygody zycia. Najtanszy, tylko do usuwania drobinek kurzu, bez filtra węglowego)

    a jaka przeglądarka? czy OS to Win 10?
    w Win 10 można wlączyć dość dobry systemowy program do przyśpieszania grania.

    Poza tym spróbuj sprawdzić na błedy rejestru, zdefragmentuj dysk, wyłacz zbędne rpogramy na czas farmienia, np. antywirus, skype, GG, i tym podobne :)  

  • Świniarz (PL1)Świniarz (PL1) PL1 Posty: 550
    … a potem zadzwoń do serwisu...

    Bez przesady. Większość graczy nie jest nawet średniozaawansowanymi komputerowcami, by czyścić rejestr, defragmentować, wyłączać procesy. To gra - zwłaszcza przeglądarkowa - ma być zoptymalizowana a nie na odwrót. Nie gramy przecież w jakies farkraje czy inne grand tifty. Toi tylko farma i wina leży po stronie GGS. 
  • Guendoline (PL1)Guendoline (PL1) PL1 Posty: 64
    edytowano 26.01.2019
    Świniarz (PL1) powiedział(a):
    Toi tylko farma i wina leży po stronie GGS. 
    Owszem, ale problem tkwi w tym, że GGS nic nie robi i prawdopodobnie niewiele zamierza z tym zrobić, więc jeżeli jest sposób, aby poprawić płynność gry to dlaczego tego nie robić zamiast denerwować się, bo gra się tnie a GGS nie reaguje? Tym bardziej, że pobranie programu do optymalizacji (który czyści, defragmentuje, naprawia rejestr za jednym kliknięciem) lub zmiana przeglądarki nie wymaga zaawansowanej wiedzy informatycznej.

  • zaktualizowałam przeglądarkę, wyczyściłam ciasteczka. Komunikat jaki dostaję przy próbie połączenia z grą to: "połączenie z grą zostało przerwane" i tyle. Zalogować się nijak nie mogę. Na flash player też mi już gra nie działa - zrozumiałe skoro wyszli z flasha. Na telefonie grałam przez puffin web browser - po przejściu na html też już się nie da. Wychodzi na to, że doprowadziłam farmę do takiego poziomu tylko po to, żeby teraz nie móc w ogóle grać 
    A, pisałam do wsparcia. W czwartek. Do tej pory nie dostałam żadnej odpowiedzi 

  • mse (PL1)mse (PL1) PL1 Posty: 144
    edytowano 28.01.2019
    Na jakiej przeglądarce?
    Informacja "połączenie z grą zostało przerwane"  świadczy, że system (przeglądarka) wciąż chce połączyć się z wersją flash. 
    Zmień przeglądarkę lub zablokuj opcję uruchamiania flasha w obecnej przeglądarce. Te objawy  wskazują że nie dokładnie wyczyszczono pozostałości po poprzednich wejściach na bigfarm i stąd problem.
    Post edited by mse (PL1) on
  • Dogberry11 (PL1)Dogberry11 (PL1) PL1 Posty: 1,434
    Zosia_3456 (PL1) powiedział(a):
    zaktualizowałam przeglądarkę, wyczyściłam ciasteczka. Komunikat jaki dostaję przy próbie połączenia z grą to: "połączenie z grą zostało przerwane" i tyle. Zalogować się nijak nie mogę. Na flash player też mi już gra nie działa - zrozumiałe skoro wyszli z flasha. Na telefonie grałam przez puffin web browser - po przejściu na html też już się nie da. Wychodzi na to, że doprowadziłam farmę do takiego poziomu tylko po to, żeby teraz nie móc w ogóle grać 
    A, pisałam do wsparcia. W czwartek. Do tej pory nie dostałam żadnej odpowiedzi 
    Jak grasz na telefonie spróbuj ustawić na poziomo. Przynajmniej u mnie gra się włącza
    pozdrawiam, nawet html nie przeszkadza


  • miki1948 (PL1)miki1948 (PL1) PL1 Posty: 434

    Witam dzisiaj ruszył jarmark wiejski i nie mogę nic na nim zrobić ponieważ mnie wyrzuca z gry i pisze mi odśwież  i nie ważne czy wchodzę na niego po włączeniu wyzwania czy chciałabym włączyć na fleszu tego nigdy nie było 
    .Zamiast być lepiej to po tych cudownych zmianach wychodzi tylko gorzej 

  • mse (PL1)mse (PL1) PL1 Posty: 144
    miki1948 (PL1) powiedział(a):

    Witam dzisiaj ruszył jarmark wiejski i nie mogę nic na nim zrobić ponieważ mnie wyrzuca [...]
    Jaki system operacyjny i jaka przeglądarka?


  • gra po ostatniej zmianie na HTML to jakaś porażka :( W przeglądarce Chrome kolorystyka jest tak jaskrawa, że góra 5 min da się patrzeć w monitor :( dlatego zawsze grałam na flash.. teraz już nie mam takiej możliwości,,nie wspomnę już o powolnym działaniu gry...


  • mse (PL1)mse (PL1) PL1 Posty: 144
    Marysia22 (PL1) powiedział(a):
    [...] przeglądarce Chrome kolorystyka jest tak jaskrawa, że góra 5 min da się patrzeć w monitor [...]

    Poszukaj programu do ochrony oczu. Używam od lat ten : http://www.benchmark.pl/aktualnosci/f-lux-cudowna-aplikacja-lepszy-sen-i-zdrowe-oczy-pobierz.html
  • mse (PL1) powiedział(a):
    Marysia22 (PL1) powiedział(a):
    [...] przeglądarce Chrome kolorystyka jest tak jaskrawa, że góra 5 min da się patrzeć w monitor [...]

    Poszukaj programu do ochrony oczu. Używam od lat ten : http://www.benchmark.pl/aktualnosci/f-lux-cudowna-aplikacja-lepszy-sen-i-zdrowe-oczy-pobierz.html
    to nie jest wina przeglądarki, tylko gry :)  Wszystkie inne strony mają normalną kolorystykę ale dziękuję za razdę
  • mse (PL1)mse (PL1) PL1 Posty: 144
    edytowano 31.01.2019
    Co do jasności obrazu:
    po prostu spróbuj inną przeglądarkę np. Opera, która po ostatniej aktualizacji już nie "sypie" błędami. Gram dorywczo na tablecie z Chrome (najnowsza wersja). Obraz idealny. Tak więc to nie jest wina Big Farm ;) Coś musi być w sprzęcie nie tak jak powinno (może sterowniki do karty grafiki?).
    Program F.lux jest bardzo dobry i rzeczywiście skuteczny, nie tylko do gry w bigfarm, ale do pracy z edytorem tekstu, zwłaszcza po zachodzie słońca, gdy używamy sztucznego światła.

    Co do wydajności gry:
    Gram na starym 12 letnim laptopie(tak!), procesor AMD Turion 64 MK-36 2 GHz, tylko jeden rdzeń, tylko 2 GB pamięci RAM. Gram naprzemiennie na najnowszej wersji Opera 58.0.3135.53 oraz Chromium Web Browser 71.0.3578.98. Bigfarm "idzie" bezbłędnie i co najważniejsze szybko, prawie jak na "flashu". 
    W związku z tym wkładam między bajki każdą skargę na Bigfarm co do jakości gry: wina w większości przypadków jest po stronie sprzętu, oprogramowania oraz niefrasobliwości użytkownika ("jakoś to będzie").

    Laptop HP Pavilion dv6000
    system: Linux Mint 18.3 Sylvia Xfce
    przeglądarki: Opera 58.0.3135.53 i Chromium Web Browser 71.0.3578.98.

    Powodzenia!
    Post edited by mse (PL1) on

Zostaw komentarz

PogrubionyKursywaPrzekreślenieOrdered listLista nieuporządkowana
Emoji
Obraz
Wyrównaj do lewejWyśrodkujWyrównaj do prawejPrzełącz widok HTMLPrzełącz pełna stronaPrzełącz światła
Upuść obraz/plik