Начало Официални съобщения
Ѽ Внимание! Ѽ Ако не можете да видите категориите на началната страница, моля последвайте тази връзка, за да ги направите отново "видими.
https://community.goodgamestudios.com/bigfarm/bg/categories/bulgarian

Нов страница за обслужване на клиенти! - ЧАСТ ПЪРВА

Loki137Loki137 Публикации: 161
редактирано 21.05.2017 в Официални съобщения

ЧАСТ ПЪРВА

Скъпи фермери,

Както беше обявено преди няколко месеца, предстоят промени в системата ни за обслужване на клиенти.

Щастливи сме да ви представим новата ни система, наречена Helpshift от днес. Ще видите следните промени, когато се свържете с отдела за обслужване на клиенти:

- Подробна страница с често задавани въпроси, където трябва да намерите много от техните отговори. Също така планираме да използваме тази страница в бъдеще, за да ви информираме за съществуващи бъгове или други актуализации в играта. Така че това, което виждате сега, е само началото!

- Формулярът за подаване на тикет ще стане доста по-достъпен и опростен. Трябва да попълните по-малко полета, за да ни изпратите тикет.

- Както вече споменахме в един от предишните ни публикации, приоритетът на заявките ще се промени. Това означава например, че проблемната категория ще играе по-голяма роля и ще окаже влияние върху времето за реакция.

- Отговорите от отдел "Обслужване на клиенти" ще бъдат изпращани по имейл. За да ни пишете, просто трябва да кликнете върху "Отговор" във вашата електронна поща.

- За съжаление, нашата нова система позволява само една екранна снимка на новосъздаден тикет. Ако искате да изпратите няколко скрийншота, моля, изчакайте автоматичния отговор на системата във входящата ви поща и след това изпратете останалите екранни снимки.

С най-добри пожелания,

Екипът за обслужване на клиенти

Sign In to comment.