Начало Bulgarian Форумни конкурси и игри

Форумна игра - Съединение на Източна Румелия с Княжество България

Здравейте и честит празник на всички!

Съединението на България е актът на фактическото обединение на Княжество България и Източна Румелия през есента на 1885 г. То е координирано от Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК). Съединението се извършва след бунтове в различни градове на Източна Румелия, последвани от военен преврат на 6ти септември 1885 г., подкрепен от българския княз Александър I и ръководен от майор Данаил Николаев.

Искам да видя колко сте бързи и колко празнично настроени. Както и какви са уменията ви за търсене в Гугъл. :)

Първите 10 от вас, които публикуват един интересен факт за днешния празник, ще получат 300 злато. Всеки може да публикува само веднъж.

Готови? Старт!

Коментари

 • preslav94 (BG1)preslav94 (BG1) BG1 Публикации: 1,771
  Захари Стоянов , лидер на Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК), подготвящ Съединението през 1885 г., смятал да го проведе чрез народни акции. Опиращ се на своя опит от Априлското въстание, той разчитал на действия чрез чети, които да излязат в Балкана, да развеят знамето и да обявят Съединението. Според него това щяло да бъде напълно достатъчно. Настроените не толкова романтично дейци на БТЦРК наложили промени в този план. Все пак по-добре било да привлекат военните. Именно тази идея се реализирала, затова и офицерът Данаил Николаев се покрива със славата от 6 септември.

  източник : https://www.kvantov-prehod.org/article/529/шест-любопитни-факти-които-българите-не-знаят-за-съединението
 • Rambaldy (BG1)Rambaldy (BG1) BG1 Публикации: 744

  На 25 и 26 юли 1885 г. на съвещание в с. Дермендере (сега с. Първенец, Пловдивско) БТЦРК решава да се пристъпи към съединение с Княжеството под егидата на княз Александър Батенберг.

  За делото са привлечени и офицерите майор Данаил Николаев, майор Райчо Николов, майор Димитър Филов и др. Изготвя се план за превземане на Пловдив.

  Борбата започват панагюрци и БТЦРК призовава за незабавни действия. Хиляди въстаници от Пазарджик, Чирпан, Асеновградско се устремяват към Пловдив.

  Въоръженият отряд на Продан Тишков (Чардафон) с развято знаме на Съединението, ушито лично от годеницата му Недялка Шилева, се насочва от с. Голямо Конаре (днес гр. Съединение) към Пловдив.

  В ранната утрин на 06 септември 1885 г. въстаниците и войската, начело с майор Данаил Николаев, арестуват областния управител Гавраил Кръстевич, който възкликва: „Аз съм българин, и аз съм за Съединението!”.

  Съставено е ново правителство от д-р Георги Странски, което официално обявява Съединението на Източна Румелия с Княжество България.

  На 08 септември 1885 г. в Пловдив пристига княз Александър Батенберг, посрещнат с бурни овации.


                                        

 • ivo lozanov (BG1)ivo lozanov (BG1) BG1 Публикации: 16
  През 1880 г. е направен първи опит за съединение. Тогава обаче международната обстановка се оказва изключително неблагоприятна и опитът се проваля. Малко известен факт е, че Съединението е уредено сравнително непълно. С Топханенския акт от пролетта на 1886 г. българският княз става генерал-губернатор на Източна Румелия и това е общо-взето цялото Съединение в правната област. В Берлинския договор остават много от текстовете, свързани с Източна Румелия: че тя е отделна провинция, че има отделно устройство и отделно управление.


 • lodisi (BG1)lodisi (BG1) BG1 Публикации: 84
  Първият опит за Съединение между Източна Румелия и Княжество България е проведен много скоро след Берлинския конгрес от 1878 г.Още през 1880.дейци от двете области,сред тях и Стефан Стамболов,съставят Централен комитет в Сливен за тази цел.Международната обстановка изглежда благоприятна-очаквала се война на Балканите между Османската империя,от една страна,и Гърция и Черна гора,от друга.Още повече че министър-председател в Лондон Станал Уилям Гладстон и не се очаквало противопоставяне от страна на Великобритания.В Английската столица дори бил изпратен български емисар,който да преговаря с известния политик.Но война на полуострова не избухнала,Гладстон не подкрепил идеята,а срещу нея се обявила и Русия и опитът за съединение пропаднал-за близо 5 г.
 • eli__johny (BG1)eli__johny (BG1) Публикации: 4
  След Съединението България е заплашена с война едновременно от Османската империя, която иска да възстанови правата си над Източна Румелия и Сърбия, която настоява за териториални компенсации. Не желаейки конфликт, в който могат да бъдат въвлечени, Великите сили сдържат турската интервенция, но в същото време изискват от княз Александър да изтегли войските си от Румелия. Поради недоверието си към княза, датиращо още от Режима на пълномощията, руският цар Александър III отказва да подкрепи българската дипломация, макар и да е против възстановяването на положението отпреди 6 септември.

  Петко Каравелов в разговор с д-р Иван Странски с най-рязък тон отхвърля Съединението като глупост. Въпреки всичко Димитър Ризов в Евксиновград скланя княз Александър да се извърши Съединението, даже получава динамит за взривяването на моста на р. Арда.

 • ДаниЛаз (BG1)ДаниЛаз (BG1) Публикации: 39
  Първоначалното намерение е Съединението да се извърши на 15 септември,но панагюрци въстават на 2 септември без оглед на планираното от комитета.
 • Марга Ауреа (BG1)Марга Ауреа (BG1) BG1 Публикации: 21
  Честит празник!!!Съединението е обявен за официален празник на страната с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 г. Не много отдавна....

  Марга Ауреа @ bg 1
 • коко76 (BG1)коко76 (BG1) BG1 Публикации: 38

  Честит празник на всички. 

        В местността Дъбова кория край Шуменското село Мараш през август 1885 г. е бил разположен Шуменския военен лагер. Тогава са се провеждали летните маневри на войските от Североизточна България. Тук княз Александър Батенберг приема Димитър Куртев и Манол Георгиев, участници в движението за Съединение от Сливенското опълченско дружество. След разговора двамата изпращат телеграма до Захари Стоянов в Пловдив, която гласи: "Вълна пазарихме повече, отколкото очаквахме. Щом поискате, керваните ще тръгнат. Пригответе място, където да се стовари. Манол". На 30 август княз Александър приема в лагерната си палатка майор Сава Муткуров и Димитър Ризов. Те са упълномощени от комитета заедно с княза да направят последни уточнения по плана за извършване на Съединението. След разговора князът нарежда запасните войници, участвали в Шуменските маневри, да не се разпускат. При потеглянето си с войските от "Дебелата кория" (Дъбова кория) край селото княз Александър Батенберг обявява на всички, за съгласието му да се съединят Източна Румелия и Княжество България - 6 септември 1885 г. - Съединението вече е факт. На 9 септември 1885 г., съпроводен от 2-и конен Шуменски полк, княз Александър Батенберг, влиза в Пловдив като княз на Северна и Южна България.

 • Мини Маус (BG1)Мини Маус (BG1) Публикации: 1
  Честит празник на всички!
  Петко Каравелов в разговор с д-р Иван Странски с най-рязък тон отхвърля Съединението като глупост. Въпреки всичко Димитър Ризов в Евксиновград скланя княз Александър да се извърши Съединението, даже получава динамит за взривяването на моста на р. Арда.

  Прочети още на: http://www.dnes.bg/obshtestvo/2017/09/06/niakolko-interesni-no-i-malko-izvestni-fakti-okolo-syedinenieto.352525
 • Mishleto2005 (BG1)Mishleto2005 (BG1) BG1 Публикации: 4
  Една от четите, тръгнали в началото на септември 1885 г. към Пловдив, се сблъсква по пътя с източнорумелийска военна част. Така че събитието не е безкръвно, както се твърди.
  Поздрави,

  Mishleto2005  [SIGPIC][/SIGPIC]
 • uliaana (BG1)uliaana (BG1) BG1 Публикации: 4
  Честит празник!
  Сливането на Северна и Южна България е утвърдено окончателно едва с признаването на българската независимост през 1908-1909 година.
 • FreyjaFreyja Публикации: 3,258
  Супер сте.
  Обещах 10 награди, но ще дам 11. :) Празник е.
  Ето и наградените:
  1. @preslav94 (BG1)
  2. @Rambaldy (BG1)
  3. @ivo lozanov (BG1)
  4. @lodisi (BG1)
  5. @eli__johny (BG1)
  6. @ДаниЛаз (BG1)
  7. @Марга Ауреа (BG1)
  8. @Мини Маус (BG1)
  9. @Mishleto2005 (BG1)
  10. @uliaana (BG1)
  11. @коко76 (BG1)

Тази дискусия е била затворена.